Ендопротезування суглобів

05.04.2024
endoprotezuvannia-suhlobiv-2.png

Ендопротезування суглобів
Це хірургічна операція, при якій відбувається заміна пошкодженого (хворого) суглоба на штучний. Ендопротез повністю повторює анатомічну форму суглоба, його структуру, приймаючи на себе навантаження і рухові функції. Найчастіше протезують кульшовий та колінний суглоб.
Ендопротезування може бути:
· повним (тотальним)
· частковим (субтотальним для кульшового суглоба та одновиростковим для колінного суглоба)
Кому показане ендопротезування кульшового та колінного суглобів?
До цієї категорії зазвичай відносяться люди старшого віку, але є і чималий відсоток молодих людей.
Серед показів сюди можна віднести такі захворювання як:
– Артрози III-IV ст. з вираженим болевим синдромом
– Постравматичні деформуючі артрози, які призвели до руйнації суглобового хряща
– Асептичні некрози головки стегнової кістки або виростів стегнової кістки з кистовидною перебудовою чи без.
– Ревматоїдний артрит та поліартрити, а також автоімунні артрити.
– Псоріатичний артроз.
– Вроджені та спадкові захворювання, які призвели до неправильного розвитку суглобів (диспластичний коксартроз).
– Переломи шийки стегнової кістки.


Які є види ендопротезів та кому який підходить?
Ендопротези є повні (тотальні). Розглянемо, як приклад кульшовий суглоб сюди входить впадина, ніжка та головка ендопротеза. Та часткові (субтотальні) де є тільки ніжка та головка ендопротеза з подвійною сферою обертання. Субтотальні ставлять старшим людям (зазвичай старше за 75 р.) при переломах шийки стегнової кістки.
Також, протези діляться на 2 групи: цементні та безцементні. Окремо виділяють гібридне ендопротезування, де на прикладі кульшового суглоба западина фіксується на цемент, а ніжка має безцементну фіксацію.
Такі ендопротези не можна ділити на кращий чи гірший. При виборі матеріалу мають значення лише покази. Це, на сам перед, пов’язано з міцністю кістки. Безцементний в прямому значенні слова вбирається в кістки (так званий ефект прес-фіт). І протез з часом вростає. Тому тут потрібна міцна кістка. Коли щільність кістки слабша, в людини є остеопороз, а він зазвичай є в старших людей, краща фіксація на цемент, який буде надійно її тримати. Тому це дуже індивідуально і вирішується після консультації з лікарем.
В чому полягає передопераційна підготовка?
Ендопротезування суглоба одна з тих операцій на яку люди йдуть свідомо. Спершу потрібно здати низку аналізів. Сюди входять всі загальноклінічні та додаткові аналізи та обстеження. Обов’язковими є консультації отоларинголога, стоматолога та для жінок гінеколога. Для того, щоб виключити хронічну інфекцію, яка є ризиком ускладнень при ендопротезуванні. Наприклад карієс зубів в декілька разів збільшує ризик інфікування ендопротеза. Тому, якщо виявляють проблеми дані вузькі спеціалісти, перш за все потрібно такі захворювання пролікувати. Посів з носоглотки на золотистий стафілокок, наявність якого також відноситься до групи ризиків.
Операція
Заміна суглобів виконується бригадою спеціалістів до складу якої входять анестезіолог з анестезистом та хірург зі своїми асистентами. На стратегію операції впливає:
– Ступінь пошкодження суглобової тканини
– Вік пацієнта
– Різні супутні обтяжуючі фактори.
Оперативне втручання проводиться зазвичай під спінальною анестезією, в рідкісних випадках під загальним наркозом.
Ендопротезування кульшового суглоба
Хворий під час операції знаходиться в положенні лежачи на боку. Оперативне втручання має декілька етапів:
Спершу виконується доступ довжиною 10-15 см, для візуалізації кульшового суглоба, але доступ буває більше, що залежить від типу конституції людини. Проводиться видалення пошкодженої тканини та підготовка до встановлення компонентів ендопротеза.
Наступний етап це встановлення протеза. Кожна частина імпланту має свій розмір і вона підбирається індивідуально. Першим встановлюють впадину та вкладиш, а далі ніжку та головку ендопротеза та вправляється суглоб.
Завершальний етап це зашивання рани в декілька шарів із встановленням активного дренажу з рани для відтоку рідини чи без нього.
Операція завершена. В загальному така операція проводиться від однієї години до 2-3 годин в залежності складності процесу.
Ендопротезування колінного суглоба
Дане оперативне втручання також проводиться під спінальною анестезією, або загальним наркозом в положенні лежачи на спині. Доступ від 15 до 20 см. Етапи операції подібні до кульшового суглоба, лише тут встановлення компонентів ендопротеза відбувається одномоментно. Ендопротезування колінного суглоба складніше ніж кульшового, тому займає більше часу (приблизно 2-4 години).
Післяопераційний період
Реабілітація залежить від виду ендопротезування, але починається одразу на наступний день після операції.
При заміненому кульшовому суглобі спочатку хворому пояснюють, як правильно повертатись у ліжку. Це досить важливий момент і самостійно повертатись до цього категорично забороняється. Пацієнту не можна виконувати наступні рухи оперованою кінцівкою:
– приведення ноги за середину тіла, тобто схрещувати ноги.
– присідати глибше 90 градусів
Для зменшення можливих ускладнень хворому надається подушка між ноги. Перші 3 місяці пацієнт повинен повертатися тільки на здоровий бік.
Наступного дня після операції проводиться перев’язка та забирається дренаж. Пацієнт підіймається та навчається ходити на ходунах. Разом з цим проходить медикаментозна підтримка пацієнта, знеболюючі, антибіотикотерапія та кроворозріджуючі препарати.
Пацієнт перебуває у стаціонарі 4-5 днів. Шви потрібно зняти приблизно на 14-16 день після операції.
Реабілітація пацієнта
· Загальний термін реабілітації залежить від віку пацієнта, особливостей операційного впливу та триває в середньому 3-4 місяці.
· В перші дні проводиться відновлення передньої групи м’язів стегна.
· Навантаження на кінцівку залежить від виду ендопротеза.
· Повне навантаження на суглоб допускається використовувати не раніше, ніж через 2-3 місяці.
Термін повної реабілітації пацієнта залежить від віку та особливостей самої операції ендопротезування. В більшості випадків, період повного відновлення складає до 4 місяців, за цей період більша частина пацієнтів повертається до нормального способу життя.
В «Клініці святого Луки» ендопротезування суглобів проводять досвідчені ортопеди-травматологи та хірурги, використовуючи новітнє обладнання та високоякісні протези.
Більш докладну інформацію ви можете дізнатися, зателефонувавши до контакт-центру «Клініки святого Луки».
Інформацію для вас підготував лікар ортопед-травматолог «Клініки святого Луки» Максимчук Арсен Русланович

Ми щиро хочемо, щоб кожен, хто завітає до нас, переконався,що, живучи в Україні, вже сьогодні можна отримувати медичну допомогу європейського рівня. Для цього ввесь наш персонал щодня працює над удосконаленням технічної, інструментальної бази, а також власних умінь і знань. Дякуємо і цінуємо можливість Вам допомогти!

Лікувально-діагностичний центр Клініка святого Луки © 2015-2024